EKG Quiz by Antoine Ayer is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License
caliper

Forum

Velkommen Gæst 

Vis/Skjul header

Velkommen, gæst! For at skrive indlæg kræves det, at du bliver registreret.

Sider: 1
ForfatterEmne: Sgarbossa


Karl
Newbie
Indlæg: 2
Sgarbossa
den: December 26, 2013, 11:14

Jeg har et spørgsmål vedr. STEMI hos patienter med venstresidig grenblok (VGB).

Vi har i ambulancetjenesten i Danmark altid fået tudet ørene fulde af at man ikke kan spotte et STEMI hos patienter med VGB. Men passer det ?

Meget Amerikansk litteratur benytter sig af Sgarbossa kriterierne, hvor det bliver omtalt at i to af de tre kriterier, er en sandsynlighed for STEMI på op til 90% og det sidste kriterie har en sandsynlighed på 60%.
Hvorfor bruger man i Danmark ikke disse kriterier. Er der ikke evidens for at kriterierne passer?
Jeg har talt med flere læger på diverse kardiologiske afdelinger, og mange af dem ved slet ikke hvad Sgarbossa er.
Er vi bagud i Danmark når det kommer til diagnosticering af STEMI i VGB?

/Karl :o
Imageadmin
Administrator
Indlæg: 5
Re: Sgarbossa
den: January 7, 2014, 11:04

Kære Karl,
Tak for din besked. Sgarbossa kriterier er også brugt i DK men mange læger/ambulanceredder kender dem ikke (ligesom andre kriterier for STEMI ækvivalenter). Disse kriterier er relativt specifikt men ikke følsomme og kan derfor bruges til at høje sandsynlighed for / bekræfte en infarkt(AMI) hos pt. med VGB men ikke for at udelukke at en pt. med VGB har AMI. VGB selv (nyt eller gammel) siger ikke noget om evt. pågående AMI (Chang, Shofer et al. 2009, Mehta, Huang et al. 2012) men forhindret delvis EKG tolkning. Hvis pt har symptomer forenelig med en kranspulsår okklusion, skal den flyttes til en invasivt center til yderligere risiko stratificering med ekkokardiografi, markørmåling og evt primær KAG.
Jeg håber, at jeg har svaret på dit spørgsmål.
MVH
Antoine AyerManan
Moderator
Indlæg: 8
Re: Sgarbossa
den: March 8, 2014, 10:23

Kære Karl,
Jeg er helt enig med Antoine. De to kriterier har en specificitet på omkring 98%, mens det tredje dog formentlig kun er anvendeligt ved ventrikulær pacerytme. Til gengæld er sensitiviteten kun i omegnen af 20%. Samtidigt har et nyt dansk studie (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3821808/) vist, at under 8% af patienterne med grenbloks-AMI, der præsenterer sig præhospitalt på mistanke om AMI, rent faktisk også har et sådant. I dette studie var Sgarbossakriterierne kun opfyldt hos 5%. Vi derfor er ikke bagud. Det er fedt at kunne kriterierne, men som Antoine siger, kan du ikke udelukke noget, hvis de ikke er opfyldt. Der findes også mange andre kriterier (R-tak i V1, Q-tak i V6, Chapmans tegn, Cabreras tegn osv.), men de har alle meget lav sensitivitet.
Mvh. Manan.

Sider: 1
Mingle Forum by cartpauj | ElegantPress by Theme4Press | Sponsored by Sasina Therapy
Version: 1.0.34 ; Side indlæst på: 0.058 sekunder.